Admin
Bosforce
Boğaziçi Yalıları
Tarih:
Son Güncelleme:02/07/2022
Yeniköy Şehzade Burhanettin Efendi (Erbilgin) Yalısı

Yeniköy Köybaşı Caddesi üzerinde yer alan yalı , Boğaziçi'nin en görkemli ve en pahalı yalılarından biridir. Tahmini olarak 1912 yılında inşa edilen bina Neo Barok eğilimli (ahşap/bağdadi) bir binadır. Osmanlı İmparatorluğu'nun son devir yapılarındaki özellikleri yansıtan ahşap karkas yalı, zemin kat üzerine iki kat olarak yapılmıştır. Yalının deniz cephesinde ikinci katların cumbaları taştan çıkıntılı kanatlar üzerine oturtulmuştur.Cephenin orta bölümünde ise her katta ahşap dikmeli balkonlara yer verilmiştir.

ŞEHZADE BURHANETTİN EFENDİ (ERBİLGİN) YALISI
Yalı girişinin iki yanında birer servis merdiveni, güneyinde ise diğer katlara çıkan, ikili başlayarak tek kollu devam eden ana merdiven bulunmaktadır.  Ayrıca ikinci kata çıkış servis merdivenleri ile de karşılanmıştır Osmanlı Türk evlerinin iç sofalı plan tipindeki yalının birinci kat sofasının deniz yönünde bir eyvanı bulunmaktadır.  Bağdadi duvarlarına rokoko üslubunda bezemeler yapılmıştır Zemin katta yedi oda, bir mutfak, bir tuvalet ; birinci katta on iki oda, dört tuvalet ve bir Türk hamamı; ikinci katta da yedi oda ile bir tuvalet bulunmaktadır.

Yalı ; kaynaklara göre 2.880 m2 arsa içinde harem ve selamlık olmak üzere, 2 ayrı tarihi binadan oluşmuştur.Toplam 3.633 m2 (selamlık : 750 m2 , haremlik : 2.883 m2’dir.) kullanım alanlı , rıhtım cephesi 60 mt. dir.


Binanın tarihine gelince ; Yazıcı Münip Paşa'dan II. Abdülhamit'in oğlu Şehzade Burhanettin Efendi satın almış ve yalı bugüne kadar Şehzade Burhanettin Efendi Yalısı olarak anılagelmiştir.


Daha sonra sırasıyla Şehzade Burhanettin Efendi'den 1923'de Mısırlı Ahmet İhsan bey (Kral Hüseyin , Kral Faruk , Kral Fuat'a mabeyncilik yapmıştır. Eşi Türk olup , 1946'de ölmüştür.) satın almış ; kendisinin ölümüyle kızları Nebiha , Melek , Nimet ve Semiha hanımlara miras kalan yalı , 1985 yılında Erbilgin ailesine satılmıştır. 1985 yılından sonra Erbilgin Yalısı adı ile de anılan yalı , 1987’de Y. Mimar Hüsrev Tayla tarafından bütünüyle restore edilmiş ; orijinal izleri ortaya çıkarılmış , iç ve dış mimarisinde bazı değişiklikler de yapılmıştır.

BOSFORCE EMLAK GELİŞTİRME ve PAZARLAMA - www.bogazdaemlak.com Yeniköy Şehzade Burhanettin Efendi (Erbilgin) Yalısı BOSFORCE EMLAK GELİŞTİRME ve PAZARLAMA - www.bogazdaemlak.com,Yeniköy, Köybaşı, Caddesi, üzerinde, yer, alan, yalı, Boğaziçi'nin, en, görkemli, ve, en, pahalı, yalılarından, biridir,Tahmini, olarak, 1912, yılında, inşa, edilen, bina, Neo, Barok, eğilimli, (ahşap/bağdadi), bir, binadır,Osmanlı, İmparatorluğu'nun, son, devir, yapılarındaki, özellikleri, yansıtan, a BOSFORCE EMLAK GELİŞTİRME ve PAZARLAMA - www.bogazdaemlak.com Yeniköy Köybaşı Caddesi üzerinde yer alan yalı , Boğaziçi'nin en görkemli ve en pahalı yalılarından biridir. Tahmini olarak 1912 yılında inşa edilen bina Neo Barok eğilimli (ahşap/bağdadi) bir binadır. Osmanlı İmparatorluğu'nun son devir yapılarındaki özellikleri yansıtan a