Admin
Bosforce
Emlak Piyasasından
Tarih:01/12/2016
Son Güncelleme:03/07/2022
KİRA GELİRLERİNDE BEYAN ZAMANI – 1

Mart ayı geldi. Kira gelirleri ile beyanname verme süresi bu 25’ine (25 Mart 2016) kadar … Süreyi kaçırırsanız karşı karşıya kalacağınız tek şey ceza değil 3 bin 600 liralık istisnadan da olacaksınız. Maliye Bakanlığı 2008’de köklü bir değişiklik yaptı. “Artık ‘tüm işyeri kiraları’ ve ‘500 TL üstü konut kiraları’ bankadan veya PTT’den ödenecek” dedi.

Banka hesap hareketleri dışında ayrıca; tapu dairelerinden, elektrik ve doğalgaz dağıtım şirketlerinden, su idarelerinden beyan dışı kalan kira gelirlerinin tespitine yönelik veriler toplandı. Çatkapı denetimler de yapıldı. Maliyeci, kiracıya “ne kadar kira ödüyorsun?” diye sordu. Ev sahibinin kira geliri Maliye’de görünmezken (veya düşük görünürken) kiracı “1.000 TL aylık kira ödüyorum” dediğinde, ev sahiplerine yüklü cezalar gitti.
İSTİSNADAN YARARLANMA HAKKINI KAYBETMEMEK İÇİN 
2008’den sonra Maliye Bakanlığı radarlarını güçlendirdi, kira gelirinden dolayı beyanname veren kişi sayısı önce 1 milyonu, sonra 1.5 milyonu aştı. Kira kaynaklı vergi gelirleri her yıl katlanarak artmakta…
2016 beyan dönemi de başladı… 2015’de elde edilen kira gelirleri için, Mart’ın 25’ine kadar gelir vergisi beyannamesi verilebilecek. Konu önemli … Beyannamesini süresinde vermeyip, Maliye’nin tespiti sonrası vergisini ödeyenler, yalnız vergi cezasına muhatap olmuyorlar ; ayrıca 3.600 TL’lik vergi istisnası avantajını da kaybediyorlar …
GERÇEK GİDER YÖNTEMİ KİMLER İÇİN AVANTAJLI? 
Yüzde 25 götürü gidere göre, daha fazla indirilebilir gerçek gideri olan ev sahipleri gerçek gider yöntemini seçip daha az vergi ödeyebilirler. Ancak yüzde 25 götürü gider belgesiz olarak hesaplanıyorken, gerçek giderler belgeli olarak vergi hesabında dikkate alınabiliyor. Söz konusu belgeler 2020’nin sonuna kadar saklanarak, olası denetimde de ibraz edilmesi gerekiyor.
Gerçek Gider Kabul Edilen Kalemler
SON beş yılda konut alanlar konut bedelinin yüzde 5’ni gelirinden düşebiliyor. 2011 ve sonrasında konut alanlar (tek bir konutu için) bu hesabı yapabilir. (İşyeri kirasının vergi hesabında, yüzde 5 giderden faydalanılamıyor.)
Gayrimenkul satın alınırken alınan kredinin faizleri gelirden düşülebilir.
Kira geliri elde ederken diğer taraftan kendisi de kira da oturanların ödedikleri kira bedelleri de hesaplamada gider (-) olarak dikkate alınabiliyor.
Gelir Vergisi Kanunu’nun 74.ncü maddesinde sayılan diğer ‘gerçek giderleri’ de şöyle özetleyebiliriz: Amortisman giderleri, kiraya verilen gayrimenkul için ödenen aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri, idare giderleri, sigorta giderleri, sözleşmeye, kanuna veya ilama istinaden ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar, ödenen vergi, resim, harç ve şerefiyelerle belediyelere ödenen harcamalara katılma payları. 
(Kaynak : Hürriyet, Ahmet Karabıyık)

BOSFORCE EMLAK GELİŞTİRME ve PAZARLAMA - www.bogazdaemlak.com KİRA GELİRLERİNDE BEYAN ZAMANI – 1 BOSFORCE EMLAK GELİŞTİRME ve PAZARLAMA - www.bogazdaemlak.com,Mart, ayı, geldi,Kira, gelirleri, ile, beyanname, verme, süresi, bu, 25ine, (25, Mart, 2016), kadar, …, Süreyi, kaçırırsanız, karşı, karşıya, kalacağınız, tek, şey, ceza, değil, 3, bin, 600, liralık, istisnadan, da, olacaksınız,Maliye, Bakanlığı, 2008de, köklü, bir, değişiklik, yaptı,“Artık, ‘ BOSFORCE EMLAK GELİŞTİRME ve PAZARLAMA - www.bogazdaemlak.com Mart ayı geldi. Kira gelirleri ile beyanname verme süresi bu 25’ine (25 Mart 2016) kadar … Süreyi kaçırırsanız karşı karşıya kalacağınız tek şey ceza değil 3 bin 600 liralık istisnadan da olacaksınız. Maliye Bakanlığı 2008’de köklü bir değişiklik yaptı. “Artık ‘