Admin
Bosforce
Emlak Piyasasından
Tarih:01/11/2019
Son Güncelleme:03/07/2022
DEĞERLİ KONUT VERGİSİ SON ŞEKLİNİ ALDI (MI)?

TBMM Genel Kurulu’nda yapılan görüşmelerde İmar Kanunu’nda da Değişiklikler İçeren Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne 5 yeni madde daha eklendi.

Yapılan değişikliklere göre, değeri 5 milyon liraya kadar olan mesken nitelikli taşınmazlar Değerli Konut Vergisi kapsamında olmayacak. Görüşmelerde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından değer belirleme uygulamasına son verileceği, Emlak Vergisi Kanunu’na göre belirlenen bina vergi değeri esas olacağı kararlaştırıldı .

Değeri 5 milyon ila 7,5 milyon lira arasında olan konutlarda, 5 milyon lirayı aşan kısım için binde 3; değeri 7,5 milyon ila 10 milyon lira arasında olan konutlarda, 7,5 milyon lira için 7.500 TL. 10 milyona kadar olan kısmı için % 0,6 (binde altı) ; değeri 10 milyon liradan fazla olan konutlarda 10 milyon lirası için 22 bin 500 lira, fazlası içinse binde 10 oranında vergilendirme yapılacak.

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığının sahip olduğu mesken nitelikli taşınmazların, tek meskeni olanların ve birden fazla değerli konut kapsamına giren taşınmazı olanların en düşük değerli taşınmazı değerli konut vergisinden muaf olacak.

Paylı mülkiyette ve el birliği mülkiyette matrahın hesabında mesken nitelikli taşınmazın toplam değeri esas alınacak.

Değerli konut vergisine ilişkin mükellefiyet 2020 yılının başından itibaren geçerli olacak. 2020 yılına ilişkin olarak, 2020 yılında verilmesi gereken beyanname verilmeyecek, vergi tahakkuk ettirilmeyecek. Cumhurbaşkanı bu hükümde yer alan süreleri 1 yıla kadar uzatmaya yetkili olacak.

Değerli konut vergisine ilişkin mükellefiyet 2021 yılının başından itibaren başlayacak. Değerli konut vergisinin uygulanmasında Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin kanunlaşarak yürürlüğe girmesinden önce Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünce belirlenen değerler dikkate alınmayacak.

Konuyu birkaç örnekle açıklamakta fayda görüyorum ;
a) 6.000.000 TL. değerli bir mülkünüz var. Burada 5.000.000 TL. muaf ; 1.000.000 TL. % 0,3’ü (binde üç) vergilenecek … Bir başka ifadeyle ilk düzenlemede 18.000 TL. öderken, şimdi 3.000 TL. ödenecek,

b) 8.700.000 TL. değerli bir mülkünüz var. Bu durumda 7.500.000 TL. için 7.500 TL. + 1.200.000 TL. için (% 0,6 – binde altı) 7.200 TL = 14.700 TL. ; bir başka ifadeyle ilk düzenleme ile 52.200 TL. öderken Şimdi 14.700 TL. ödenecek,

c) 13.800.000 TL. değerli bir mülkünüz var, İlk düzenlemeye göre 138.000 TL. öderken ; Şimdi 22.500 TL. (10.000 TL.lık kısmı için) + 38.000 TL. = 60.500 TL. ödenecek …

Tüm bu yapılan düzenlemeler yeterli mi diye sorarsanız bence yetersiz. Ama en önemli düzenleme keyfi değerleme oranları yerine emlak beyannamelerine göre vergilerin tahakkuku olmuştur. Ancak bu düzenleme de akıllara beraberinde emlak vergilerinin belirleme yönteminin yetersizliğini, acil ve kapsamlı bir çalışma ve düzenlemeye ihtiyaç olduğunu getirmektedir. Şimdi yapılması gerekenin Belediye Meclislerinde iptidai yöntemlerle oluşturulan Takdir Kıymet Komisyonları yerine ; çağdaş, veriye dayalı ‘’emlak değerleme uzmanları ve arşivlerinden’’ yararlanılan bir yönteme geçilmesi gerektiği çok açıktır.

Konunun Anayasa Hukuğu, İdare Hukuğu ve Vergi Hukuğu açısından da hâlâ aksayan çok yönü olduğunu düşünmekle birlikte ; konuyu hukukçuların, vergi uzmanlarının değerlendirmesi gerektiğine inanıyorum.

Bu vesile konuyla ilgili kamuoyunu kapsamlı bir şekilde bilgilendiren, zaman zaman bana da özelden bilgi gönderen PwC Vergi Hizmetleri Başkanı Sayın Zeki GÜNDÜZ’e, konuyla ilgimizi bildiği için TBMM’den sıcak bilgi geçen Chp İstanbul Milletvekili Sayın Gökhan ZEYBEK’e, ziyaret talebimizi kabul eden Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. İbrahim KABOĞLU’na, sık sık toplantı yaparak bizi de davet eden Vaniköy Evleri Y.K. Başkanı Sayın Haldun CİLLOV’a, Tapu ve Kadastro Eski Genel Müdürü Sayın Gökhan KANAL’a, gelişmelerden bizden önce haberi olduğu zamanlar bize bilgi geçen müşterilerimiz Sayın Tolga BALLIK ve Sayın Serkan ÖCAL’a, meslektaşlarımız Sayın Erdal ÖZBAL ve Sayın Selim GÜROL’a ayrı ayrı teşekkür ederim.

Ulvi Özcan
Bosforce Yönetici Ortağı
ulvi.ozcan@bosforce.com.tr

BOSFORCE EMLAK GELİŞTİRME ve PAZARLAMA - www.bogazdaemlak.com DEĞERLİ KONUT VERGİSİ SON ŞEKLİNİ ALDI (MI)? BOSFORCE EMLAK GELİŞTİRME ve PAZARLAMA - www.bogazdaemlak.com,TBMM, Genel, Kurulunda, yapılan, görüşmelerde, İmar, Kanununda, da, Değişiklikler, İçeren, Coğrafi, Bilgi, Sistemleri, ve, Bazı, Kanunlarda, Değişiklik, Yapılmasına, Dair, Kanun, Teklifine, 5, yeni, madde, daha, eklendi,Yapılan, değişikliklere, göre, değeri, 5, milyon, liraya, kadar, olan, mesken, ni BOSFORCE EMLAK GELİŞTİRME ve PAZARLAMA - www.bogazdaemlak.com TBMM Genel Kurulu’nda yapılan görüşmelerde İmar Kanunu’nda da Değişiklikler İçeren Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne 5 yeni madde daha eklendi. Yapılan değişikliklere göre değeri 5 milyon liraya kadar olan mesken ni