Admin
Bosforce
Boğaziçi Yalıları
Tarih:
Son Güncelleme:02/07/2022
Müşir Zeki Paşa Yalısı

İstanbul Boğazı'nın kıyılarını süsleyen tarihi yalıların en ayrıcalıklılarından biri olan Zeki Paşa Yalısı, barok tarzındaki mimarisiyle benzerlerinden farklı bir görünüm sergilemektedir.

Boğaz'ın Avrupa yakasında, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün altında, Rumelihisarı'nda bulunan Müşir Zeki Paşa Yalısı ; 19. yüzyılın ikinci yarısında, Sultan II. Abdülhamit dönemi nazırlarından Müşir Zeki Paşa için inşa edildi. Yaklaşık 150 yıllık geçmişe sahip barok tarzındaki yalı, 5 katta 3.000 m2'ye yakın kapalı alanı, 4.000 m2'lik bahçesi ve 130 metrelik rıhtımıyla, Boğaz'ın en görkemli yapılarından biri konumunda bulunuyor.
Zeki Paşa Müşir (Mareşal) rütbesine kadar çıkmış bir asker' Kendisi Tophane Müşiri olarak anılıyor. Bu yapıyı daha da ilginç kılan ise mimarı Aleksandr Vallaury olması. Vallaury’nin İstanbul’da inşa ettiği bina sayısı saymakla bitmez. Ancak en bilinenlerinin şimdi İstanbul Erkek Lisesi binası olan Düyun-u Umumiye binası ile Bankalar Caddesindeki Osmanlı Bankası binası olduğunu hatırlatalım. Vallaury’nin Boğazda inşa ettiği bir diğer yalı da bir zamanlar Uzan Ailesi'ne ait olup ; TMSF'nin el koyması ve ihale ile satması sonucu şimdilerde Suzan Sabancı’nın elinde bulunan Yeniköy’deki masalsı Ahmet Afif Paşa Yalısı'dır.

BOSFORCE EMLAK GELİŞTİRME ve PAZARLAMA - www.bogazdaemlak.com Müşir Zeki Paşa Yalısı BOSFORCE EMLAK GELİŞTİRME ve PAZARLAMA - www.bogazdaemlak.com,İstanbul, Boğazı'nın, kıyılarını, süsleyen, tarihi, yalıların, en, ayrıcalıklılarından, biri, olan, Zeki, Paşa, Yalısı, barok, tarzındaki, mimarisiyle, benzerlerinden, farklı, bir, görünüm, sergilemektedir,Boğaz'ın, Avrupa, yakasında, Fatih, Sultan, Mehmet, Köprüsü'nün, BOSFORCE EMLAK GELİŞTİRME ve PAZARLAMA - www.bogazdaemlak.com İstanbul Boğazı'nın kıyılarını süsleyen tarihi yalıların en ayrıcalıklılarından biri olan Zeki Paşa Yalısı, barok tarzındaki mimarisiyle benzerlerinden farklı bir görünüm sergilemektedir. Boğaz'ın Avrupa yakasında Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün