Admin
Bosforce
Boğaziçi Yalıları
Tarih:
Son Güncelleme:02/07/2022
Kanlıca Yedi Sekiz Hasan Paşa (Asaf Paşa) Yalısı

XIX. yüzyıla ait yalı Selami Efendi adlı bir şahıs tarafından yaptırılmıştır. Yalı daha sonra Kırım Savaşı'nda da büyük yararlıklıklar gösteren Asaf Paşa tarafından satın alınmıştır.

Paşa'nın ölümünden sonra Beşiktaş Muhafızı 7-8 Hasan Paşa'nın torunlarından Vedia hanıma satılmıştır. A.Cabir Vada'dan öğrenildiğine göre ; bahçe içerisindeki bu yalının bir de arka ile bağlantısını sağlayan halka açık tünel şeklinde bir yolu vardı. Bu yalının arsasını 1938 yılında Bahriye Vekâleti Sıhhiye Müdürlüğünden emekli Mazhar Tan satın almış ve buraya bugünkü haliyle kâgir bir köşk-yalı yaptırmıştır. Konuyla ilgili Orhan Erdenen tarafından yazılmış Boğaziçi Sahilhaneleri isimli eserin 1. Cilt 74. Sayfasında ;

1992 yılı başındaki satış haberi : 1200 m2 bahçe içinde 300 m2 kullanım alanı olan üç katlı yalı, 12 milyon dolara (66 milyar) alıcı bekliyor. İçinde antika eşyalar da bulunan 100 yıllık yalı, emlakçılara göre rekor düzeyde bir fiyata ulaşmış durumda. (Milliyet, 25 Ocak 1992)

Kanlıca 7-8 hasan Paşa Yalısı hakkında yakınlarından Mart 1992'de alınan bilgiler:
1-Hasan Paşa'nın Kanlıca'da yalısı; Beşiktaş ve Sarıyer'de köşkleri vardır.
2-Kandilli'de yanan İsmail Paşa Yalısı ile ilgisi yoktur.
Beşiktaş Abbas Ağa Parkı yanında bulunan günümüzde yeniden tuğla ve beton olarak inşa edilen köşkü, yalısı ile hayret edilecek şekilde aynı plan üzerine kurulmuştur. Restorasyondan sonra, yanına mehtabiye köşkü inşa edilmiş ve rıhtımı yenilenmiştir.  şeklinde bilgilere rastlanmaktadır.

Yalı en son Abdi İbrahim İlaç Firması’nın sahiplerinden Nezih Barut tarafından satın alınmış ve konut olarak kullanılmaktadır.

BOSFORCE EMLAK GELİŞTİRME ve PAZARLAMA - www.bogazdaemlak.com Kanlıca Yedi Sekiz Hasan Paşa (Asaf Paşa) Yalısı BOSFORCE EMLAK GELİŞTİRME ve PAZARLAMA - www.bogazdaemlak.com,XIX,yüzyıla, ait, yalı, Selami, Efendi, adlı, bir, şahıs, tarafından, yaptırılmıştır,Yalı, daha, sonra, Kırım, Savaşı'nda, da, büyük, yararlıklıklar, gösteren, Asaf, Paşa, tarafından, satın, alınmıştır,Paşa'nın, ölümünden, sonra, Beşiktaş, Muhafızı, 78, Hasan, Paşa' BOSFORCE EMLAK GELİŞTİRME ve PAZARLAMA - www.bogazdaemlak.com XIX. yüzyıla ait yalı Selami Efendi adlı bir şahıs tarafından yaptırılmıştır. Yalı daha sonra Kırım Savaşı'nda da büyük yararlıklıklar gösteren Asaf Paşa tarafından satın alınmıştır. Paşa'nın ölümünden sonra Beşiktaş Muhafızı 7-8 Hasan Paşa'