Admin
Bosforce
Boğaziçi Yalıları
Tarih:
Son Güncelleme:02/07/2022
Kandilli Abud Efendi Yalısı

Kandilli'de bulunan Abut Efendi Yalısı'nın güney komşusu Kont Ostrarog Yalısı , kuzey komşusu ise İsmail Paşa Yalısı'dır.

Abut Efendi Yalısı ; 1130 m2 bahçe içinde 270 m2 taban oturumu olmak üzere 540 m2 kullanım alanı olan (bodrum ve çatı arası hariç)  orta büyüklükte tek bir yapı içinde, fonksiyon ayrılığı ve aynı zamanda birliği gösteren, mükemmel bir plan orjinalliğine sahip, Boğaziçi'nin geçen yüzyıldan kalan ender yapılarındandır. Salonlar, sofalar, odalar, merdivenler, balkonlar, mutfak, dolaplar, kayıkhane, yüzme havuzu, hamam, kömürlük, odunluk, çeşmeler, yüklükler, merdivenler, nişler iyi kompoze edilmiştir. Ancak üst kat salonundaki dekorasyonda bir iddia ağırlığı gözleniyor. Yalının tümü 18 oda ve 2 sofadan ibarettir.
Yalı Abdülmecit devrinin ünlü ticaret ve devlet adamlarından Altunizade Necip Bey tarafından komşu İsmail Paşa Yalısı'nın da mimarı Garabet Amira Balyan'a yaptırılmıştır. Yapıda Dolmabahçe Sarayı'ndan esinlenildiği gözlenmektedir. Necip Bey yalıyı Baron Vandoeuvre'ye satmış , o da II. Abdülhamit Devri'nde Ticaret Odası Başkanlığı , Şirketi Hayriye Başkanlığı da yapmış olan Mehmet Abud Efendi'ye satmıştır. 1985 yılında Abut Efendi Yalısı, Abut Efendi'nin kızı Belkıs Hanım tarafından Salat Yağ Sanayi sahiplerinden İsmail Özdoyuran'a ve Meliha Özdoyuran'a satılmış , bu tarihlerde yalının içi ve dışı esaslı şekilde restore edilmiştir.

BOSFORCE EMLAK GELİŞTİRME ve PAZARLAMA - www.bogazdaemlak.com Kandilli Abud Efendi Yalısı BOSFORCE EMLAK GELİŞTİRME ve PAZARLAMA - www.bogazdaemlak.com,Kandilli'de, bulunan, Abut, Efendi, Yalısı'nın, güney, komşusu, Kont, Ostrarog, Yalısı, kuzey, komşusu, ise, İsmail, Paşa, Yalısı'dır,Abut, Efendi, Yalısı,1130, m2, bahçe, içinde, 270, m2, taban, oturumu, olmak, üzere, 540, m2, kullanım, alanı, olan, (bodrum, ve, çatı, arası, hari&cced BOSFORCE EMLAK GELİŞTİRME ve PAZARLAMA - www.bogazdaemlak.com Kandilli'de bulunan Abut Efendi Yalısı'nın güney komşusu Kont Ostrarog Yalısı , kuzey komşusu ise İsmail Paşa Yalısı'dır. Abut Efendi Yalısı ; 1130 m2 bahçe içinde 270 m2 taban oturumu olmak üzere 540 m2 kullanım alanı olan (bodrum ve çatı arası hari&cced