Admin
Bosforce
Boğaziçi Yalıları
Tarih:
Son Güncelleme:02/07/2022
Hatice Sultan Yalısı

Büyük Mecidiye Camisiyle yan yana olan ve Ortaköy semtinde bulunan yalı günümüze kadar gelebilen tek prenses yalısı olma özelliğini taşımaktadır.

1800'lü yılların sonunda ll . Abdülhamit tarafından kardeşi V. Murat'ın kızı Hatice Sultan için yaptırılmıştır. Hatice Sultan'ın düğünü de bu yalıda yapılmıştır. Hanedanın yurtdışına çıkarılmasından sonra yalı bir süre yetimler yuvası olarak kullanılmış, daha sonra ise Ortaköy İlkokulu olmuştur. Yalının kuzey bölümü çökme tehlikesi geçirdiğinden 1983-84 yıllarında yalı yeniden onarılmıştır. Yalı sonraları Yüzme İhtisas Kulübü Tarafından satın alınarak, cadde kısmına havuz inşa edilmiştir.

Tabii ki yalıların kendine özel hikayeleri de kulaktan kulağa dolaşmaktadır. Ünlü rehber/tarihçi Saffet Emre Tonguç'un anlattığına göre ; Hatice Sultan (1870-1928) güzelliğinin kurbanı bir kadın' Tahttan indirilen V.Murad'ın kızı. Sadece kaderin değil babasıyla amcası II. Abdülhamid'in arasındaki çekişmenin de kurbanı olmuş. 31 yaşına kadar amcasının müdahalesi yüzünden evlenememiş. Dedikodulara göre II. Abdülhamid kendisini çirkin bir adamla evlendirince Hatice Sultan çok kızmış ve II. Abdülhamid'in damadı Kemaleddin Paşa ile beraber olarak intikamını almış '
Yalıda 1972 yılından itibaren su sporları yapılmakta iken, İl Özel İdaresi tarafından 2009'da Fehime Sultan Yalısı ile birlikte kiraya vermek üzere ihaleye çıkarılmış, ihaleyi THY DO&CO ortaklığı kazanmıştır. THY ve DO&CO ortaklığıyla restore edildikten sonra Butik otel olarak kullanılacaktır. 

BOSFORCE EMLAK GELİŞTİRME ve PAZARLAMA - www.bogazdaemlak.com Hatice Sultan Yalısı BOSFORCE EMLAK GELİŞTİRME ve PAZARLAMA - www.bogazdaemlak.com,Büyük, Mecidiye, Camisiyle, yan, yana, olan, ve, Ortaköy, semtinde, bulunan, yalı, günümüze, kadar, gelebilen, tek, prenses, yalısı, olma, özelliğini, taşımaktadır, 1800'lü, yılların, sonunda, ll,Abdülhamit, tarafından, kardeşi, V, Murat'ın, kızı, Hatice, Sultan, için, yaptırılmı BOSFORCE EMLAK GELİŞTİRME ve PAZARLAMA - www.bogazdaemlak.com Büyük Mecidiye Camisiyle yan yana olan ve Ortaköy semtinde bulunan yalı günümüze kadar gelebilen tek prenses yalısı olma özelliğini taşımaktadır. 1800'lü yılların sonunda ll Abdülhamit tarafından kardeşi V Murat'ın kızı Hatice Sultan için yaptırılmı